keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Taide ja kulttuurimatka



Aurinko hymyili taivaalla, kun Jokiläänin kansalaisopiston taide ja kulttuurimatkalaiset lähtivät matkalle kohti Espoota 29.8.2015. Matkakohteiksi oli valikoitunut Akseli Gallen-Kallelan ateljeekoti(klik)Tarvaspäässä ja näyttelykeskus WeeGee(klik). Kuin bonuksena, mainituissa kohteissa vietettiin myös Espoon kaupunkipäivää, Espoo päivää. Päivä oli siis täynnä TAIDETTA JA KULTTUURIA. Ja tämä ryhmä oli todellakin valmiina elämyksille ja taideyllätyksille. 

Vuosi 2015 on juhlan aikaa Akseli Gallen-Kallelalle. Tänä vuonna Gallen-Kallelan syntymästä tuli kuluneeksi 150 -vuotta. Hän syntyi 26. huhtikuuta 1865 Porissa, Suomen suuriruhtinaskunnassa. Suuren taiteilijan ateljeekoti odotti vierailijoita kauniin puiston ympäröimänä. Tarvaspään linna on taiteilijan itsensä suunnittelema ja rakennuttama vuosina 1911 – 1913. Sen vieressä, Tarvaspään pihapiirissä sijaitsee myös puuhuvila, joka aikoinaan toimi Gallen-Kallelan perheen kotina. Nyt koti on muutettu viehättäväksi kahvilaksi. Alkajaisiksi nautimme ja tyydytimme makuhermojamme istumalla pitsihuvilassa kupposen ja herkullisten leivonnaisten ääressä.    

Kun herkut oli nautittu, siirryimme Ateljeetaloon. Ateljeehuoneessa saimme seuraamme oppaan kertomaan taiteilijasta ja hänen elämästään Tarvaspäässä. Kuulimme tarinoita taideteosten syntyvaiheista, näimme taiteilijan kädenjälkeä maalauksissa, veistoksissa ja huonekaluissa. Ja aistimme suuren taiteilijan ja hänen perheensä elämää.  

Sanotaan, että romantikko toteutti linnansa aikana, jolloin siihen näytti olevan vähiten varaa. Linnaan kokeiltiin Suomessa jokseenkin uutta teräsbetonivalua. Nuoruudenunelmien linnan taiteilija halusi myös  edustavan uusinta tekniikkaa aina vesijohtoja, viemäreitä, kylpyhuonetta, keskuslämmitystä ja sähkövaloja myöten. Hauska yksityiskohta olikin, miten taiteilija saattoi istua kylpyhuoneessaan, toisessa kerroksessa ja katsella kylpiessään ateljeehensa taulujaan ja miettiä samalla seuraavia siveltimen vetojaan.

Tutustuminen jatkui eri näyttelyhuoneisiin. Taiteilija olisi varmaan tyytyväinen vierailijoistaan, sillä alun perin Gallen-Kallela tarkoittikin linnansa hänen taiteensa museoksi. 

Ennen lähtöämme seuraavaan taidekohteeseen, saimme kuulla, Espoon kaupungin kulttuurikoordinoijalta(?), että meitä haluttaisiin kuvata Espoon päivän nettisivustolle(klik). Kannattaa siis käydä katsomassa, siellä voi olla tuttuja kasvoja. 

Tästä julkisuudesta selvittyämme matkamme jatkui Weegee talolle. Näyttelykeskus Weegeellä taidenälkäisiä odotti viisi museota. Espoon modernin taiteen museo EMMA, Espoon kaupungin museo KAMU, Helinä Rautavaaran museo, Suomen lelumuseo Hevosenkenkä ja Suomen kellomuseo. Takapihalta löysimme vielä arkkitehti Matti Suurosen Futoro-talon. Espoo päivänä saattoi myös osallistua työpajoihin ja erilaisiin teema tapahtumiin. Museoissa oli näyttelyiden lisäksi tarjolla opastuksia. Museoissa ja näyttelyissä sai kierrellä ja katsella kukin omaan tahtiinsa ja mieltymyksiensä mukaan. Kaikki museot antoivat ajattelemista, uusia elämyksiä, nostalgisia hetkiä, historiaa ja nykyaikaa. Elämyskierroksen välillä maistuivat Deli+ Cafen ravintolan antimet ja ateriat. Lopuksi saattoi vielä pitäytyä ostoksilla.

Näyttelyiden ja museokierrosten jälkeen oli mukava istuutua linja-auton penkkiin ja lähteä kotimatkalle. Paluumatkalla kertasimme vielä yhdessä päivän kohteita ja kokemiamme elämyksiä näyttelyissä. Uskoisin, että matka oli virkistävä taidematka mukana olleille. Paluumatkalla suunniteltiin jo seuraavia taidematkoja. 

Teksti ja kuvat Tuija Pietilä-Estrada, matkaopas ja taidesuunnistaja

Tässä vielä taidematkaltamme valokuvia.     


Gallen-Kallelan museo


Huvila, joka aikoinaan oli Gallen-Kallelan koti. Nykyisin toimii kahvilana.



Kahvilan sisältä



Gallen-Kallelan ateljee



Gallen-Kallelan valmistama kaappi.



Ateljeetilaa






Matka jatkuu


Näyttelykeskus WeeGee


Futuro-talo



Modernin taiteen museo EMMA






Helinä Rautavaaran museo



Suomen Kellomuseo



Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä