tiistai 12. toukokuuta 2015

Aikuisten taidekokeilukurssilta


Muisteloita Aikuisten taidekokeilukurssilta Keväällä 2015                                                           

Taidekokeilukurssin lähtökohtana oli löytää opiskelijat, jotka ovat kiinnostuneita kokeilemaan eri kädentaito-taide-tekniikoita. Eri opettajat perehdyttivät eri tekniikoiden pariin ja oppilaat pääsivät tutustumaan eri materiaaleihin ja kokeilemaan luovuuttaan.

Aluksi kurssilaiset perehtyivät keramiikan työstämiseen. Terapeuttista savea muovailtiin eri muotoihin ja tuloksena syntyi erilaisia esineitä. Kun esineet oli poltettu ensimmäiseen kertaan, ne oli myös mahdollista jatko työstää, lasittaa oppilaiden omien mieltymysten mukaan.

Keramiikka töiden jälkeen oli vuorossa lasitöiden valmistamista. Erilaiset lasinkappaleet löysivät toisensa ja sulatusvaiheessa ne sulautuivat toisiinsa. Joten yllätyksiä oli luvassa, koska värisävyt ja pinnat näyttivät nyt aivan toisenlaisilta kuin tekovaiheessa. Lasin käsittelystä siirryttiin sujuvasti hopealusikoiden työstämiseen. Lusikat saivat sormuksina aivan uuden muodon ja tehtävän.

Kovien materiaalien jälkeen oppilaat saivat mahdollisuuden tutustua herkkään kalligrafiaan ja eri akvarellitekniikoihin. Kalligrafiassa aluksi tutustuttiin kirjoituksen historiaan ja kuvakieleen sekä valmistettiin oma kirjoitusväline. Sitten olikin vuorossa kokeiluharjoitukset, erilaiset kirjainmuodot piirtyivät isoille papereille. 

Kurssin lopuksi tutustuttiin vielä akvarellitekniikoihin. Aloitimme maiseman maalaamiseen tutustumisella. Kun sopivat välineet, akvarellipaperi, siveltimet ja värit olivat tulleet tutuiksi, aloitettiin aiheen luonnostelu ja maalaaminen. Värit levisivät ja sekoittuivat paperilla moniksi muodoiksi. Kukin oppilas sai työskennellä rauhassa ja keskittyä oman aiheensa esille tuomiseen. 

Aikuisten taidekokeilukurssilla luovuus kukoisti. Havainto kurssilta oli, että kurssilaisista oli rentouttavaa työstää eri materiaaleja, kokeilla omia rajojaan ja löytää uusia puolia itsestään taidekentällä. Kurssille toivottiin jatkoa seuraavalla lukukaudella.

Kirjoittaja Tuija P-E