keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Arabialainen iltapäivä



Jokiläänin kansalaisopisto sekä opistolaisyhdistys järjestivät 27.9.2015 Arabialaisen kulttuuri-iltapäivän. Iltapäivän aikana tutustuimme Arabialaiseen musiikkiin, perinnerummun soittoon, itämaiseen tanssiin, historiaan, kulttuuriin ja taiteeseen. Salista kuului myös iloista naurua ja tarinointia arabialaisesta kulttuurista. Eikä unohtaa sovi myöskään kahvipöydän arabialaisia kakkuja, jotka tuoksuivat ja maistuivat itämaiselle mystiikalle ja hurmaaville kukille.
Matkaoppaaksi kulttuuri-iltapäivään olimme saaneet seuraamme Musa Esmailin. Musa on kotoisin Jordaniasta, sen pääkaupungista Ammanista. Matkaoppaastamme johtuen tutustuimme arabialaiseen kulttuuriin, erityisesti Jordanialaiseen elämään ja kulttuuriin.
Iltapäivän alkajaisiksi kuuntelimme itämaista musiikkia ja tanssinopettaja Reija Palttala esitti itämaista tanssia. Opettaja myös kertoi tanssista ja kehotti tulemaan mukaan tanssitunneille harjoittelemaan tanssillista liikuntaa.
Seuraavaksi tutkimme isoa Lähi-idän karttaan. Kartan eri alueista, kaupungeista, historiallisista seuduista ja kulttuuri ympäristöistä saimme Musan välityksellä lähikosketuksen Jordanian kuningaskuntaan. Tutustuimme Jordanian eri väestöryhmiin, Jordanialaisiin, Palestiinalaisiin ja Beduiineihin.  
Musa kertoi kuulijoille mm. Petrasta, Jordanian kuuluisimmasta nähtävyysmiljööstä. Petraan syntyi jo 200 vuotta ennen ajanlaskumme alkua 30 000 asukkaan kaupunki. Petrasta löytyy tutkimusmatkailijalle paljon tutkittavaa, kuten luola asuntoja, vesikourujärjestelmiä, puutarhaterasseja, uhripaikkoja, kuninkaallisia hautoja, temppeleitä ja marmoriteitä. Historiasta ja taiteesta nauttivalle loistava vierailupaikka.   
Tarinoiden ja kertoilun lomassa katselimme videoita mm. Madabasta, se on mosaiikkikeskus Jordaniassa. Jerash kaupunki tuli tutuksi festivaalikaupunkina. Kuollutmeri ja sen rannat lomaparatiisina ja ihon ja kauneuden hoitopaikkana.
Musa kertoi myös Jordanian tilanteesta pakolaisten ja pakolaisvirran vaikutuksista. Aina vuoteen -1948 Amman oli alueeltaan ja väkiluvultaan pikkukaupunki. Parina seuraavana vuonna alkanut pakolaisvirta Palestiinan puolelta, kaksinkertaisti maan väkiluvun muutaman päivän aikana. Nykyisin Jordaniassa on miljoonia pakolaisia ja heille on mm. omat asuinalueensa Jordaniassa.
Iltapäivän aikana ehdimme tutustua myös Jordanialaiseen pukeutumiskulttuuriin. Miten se eroaa kaupungeissa ja maaseudulla? Pukeutuminen eri-ikäisten ihmisten, naisten ja miesten kesken. Kuulijoina olleita naisia miellytti erityisesti Jordanialainen tapa, että naisen korut Jordaniassa ovat naisen henkilökohtaista omaisuutta, johon hänellä itsellään on täysi määräysvalta. Jordanialainen tyttö kartuttaa korupääomaansa syntymästään lähtien, vaikka eniten koruvarasto karttuu avioliiton solmimisen yhteydessä. Koruja antavat lahjaksi sekä morsiamen oma, että sulhasen suku. Monilla naisilla on myös oma korumallistonsa.
Kahvitauolla maisteltiin arabialaisia leivonnaisia. Samalla keskusteltiin Jordanialaisesta ruokakulttuurista. Kahvia juodaan Jordaniassa myös paljon. Erityisesti Beduiineilla kahvilla on symbolinen merkitys. Kahvia on aina tarjottava vieraalle. Perinteen mukaan isäntä juo aina ensimmäisen kupin, osoittaakseen ettei kahvi ole myrkytettyä ja tarkistaakseen ettei kahvi ole esim. jäähtynyttä. Musa kertoi, miten kahvia keitetään perinnepannulla oikein. Se on se kiva pikku-pannu, jonka monet tuovat tuliaisena matkalta kotiin ja sitten ihmetellään, miten sillä pannulla keitetään kahvia ja millaista kahvia.
Iltapäivän aikana kuuliat saivat tietoa ja monia matkavinkkejä Arabialaisesta kulttuurista. Jordania tuli tutummaksi tapoineen ja nähtävyyksineen. ”Nojatuolimatkat” on antoisia matkoja tutustua uusiin paikkoihin ja saada lähempää tietoa eri kulttuureista.   

Tervetulotoivotus arabialaiseen iltaan


Arabialaiset kakut



Lisää kuvateksti



Reija Palttala



Musa Esmail






Tuija Pietilä-Estrada